12 Ekim 2012 Cuma

Kıymalı, susamlı poğaça



Çok sık yaptığım ve her defasında iç malzemesini değiştirerek pişirdiğim bu poğaçayı yiyen herkesin ortak görüşü çok beğenildiğini yönünde:) Şimdi nasıl hazırlandığını anlatayım.
 
Önce malzemeler:
 
1 paket yaş maya
2 su brd. süt
200 gr eritilmiş tereyağ
1 su brd. sıvı yağ
2 adet yumurta (akı dışına)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kşğ. tuz
Aldığı kadar un
 
İç malzemesi:
 
500 gr kıyma
2 adet kuru soğan
1 çay brd. ince bulgur
1/2 çay brd. sıvı yağ
1/2 su brd. ceviz içi
Tuz, kara biber
 
Üzeri için:
 
350 gr susam
yumurta akı
 
Hazırlanışı:
 
Önce iç harcını hazırlayalım;
 
1) Bulgur az miktarda sıcak suda bekletilir (tıpkı kısır için ıslattığımız bulgur gibi).
2) Soğanlar yemeklik doğranır ve yağda kavrulur, kıymayıda ilave ederek tuz ve karabiberle pişiririz.
3) Piştikten ve ılık hale geldikten sonra çok ince olmamak kaydıyla içine ceviz ilave edilir.
 
Hamuru için:
 
1) 2 su brd. sütün yarısını iyice ısıtın. Isınınca içine toz şekeri ekleyin ve şekerin iyice erimesini sağlayın, karıştırın. Kalan sütü ilave edin ve 1 paket yaş mayayı sütün içinde iyice eritin. (maya bozulmamış ise şekerli ılık süt 5 dak. geçince kabarmaya başlayacak)
Önceleri mayalı hamurları bir türlü hazırlayamazdım, istediğim sonucu yakalamak mümkün olmazdı. Daha sonradan mayasını sütte kabartmanın vede hamurunu yumuşak tutmanın çok önemli olduğunu tespit ettim. Artık poğaçalar, açmalar ve tüm mayalı hamurişleri son derece lezzetli ve kıvamında oluyor.:))
2) İçerisine eritilmiş tereyağ, sıvıyağ, yumurta sarıları ve tuz eklenir ve karıştırılır.
3) Aldığı kadar un, yumuşak bir hamur olacak (un olarak yumuşak buğday unu kullanmanızı tavsiye ederim. Çok daha iyi sonuç veriyor. Piyasada böreklik diye satılan unlar olabilir.)
4) Yoğrulan hamur 15-20 dk. oda ısında bekletilir ve kabarması sağlanır. Üzerini bir havluyla kapatabilirsiniz.
5) Hamur kabardıktan sonra bezeler yapılır ve her bir beze merdane yardımıyla açılır. Bu hamur son derece esnek yapıda bir hamur. Tezgaha serpeceğiniz az miktarda un ile kolaylıkla açılabiliyor. Yaklaşık 20 cm çapında yuvarlaklar elde ediyorsunuz.
6) Herbiri dört eşit parçaya bölünüyor. Parçaların geniş tarafına bol miktarda iç harcından koyarak, sigara böreği sarar gibi geniş taraftan uca doğru yuvarlıyoruz.
7) Önce yumurta akına, sonra susama batırıyoruz.
8) Tepside 10 dak. bekleyen poğaçaları 180 derecede önceden ısınmış fırında pişiriyoruz.
 
Afiyet olsun...:))

1 yorum: