15 Kasım 2013 Cuma

Aşure

 Aşure,  Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. Bu yıl (2013 yılı) 13 Kasım çarşamba gününe gelen bu gün aşure yapmanın 1. günüdür. Takip eden 10 gün boyunca arzu edenler aşure yapabilir ve konu komşu ve akrabalara ikram edilir. İslam dininde paylaşmanın güzel bir örneği olarak yaşanır ve hatırlanır. İslam inancına göre Muharrem ayının onuncu günü olan bugün, Hz.Nuh'un büyük tufan dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle hazırladığı yiyecektir. Ana malzemeler buğday, kuru fasulye, nohut ve şekerdir. Süsleme amacı ile ceviz, fındık, çam fıstığı,susam, nar, tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Aşure, içinde hiçbir hayvansal ürün içermemesi nedeniyle veganlar için de hem çok leziz hem de son derece sağlıklı bir öğündür. Aşure hazırlarken,  içinde bulunan tatlı ürünleri de düşünerek ilave ettiğimiz şekerin ölçüsünde aşırıya kaçmadan hazırlarsak, zengin içeriği ile  son derece faydalı ve besleyici bir çeşit olduğunu düşünüyorum. 
 
Aşurenin tarifine geçmeden önce bildiğim ve uyguladığım birkaç püf noktasını belirtmek isterim.
 
Aşurede kullanılan buğday esmer değil de beyaz olursa aşurenin rengi koyu olmaz. içine koyacağınız karanfillerin yerken ağza gelmesini istemezseniz ya öncesinden bir cezvede karanfilleri kaynatıp suyunu ilave edin, ya elma dilimlerine karanfilleri batırın yada toz karanfili piştikten sonra üzerine serpin. Kuru meyveler mutlaka iyice yıkanıp 1-2 saat kadar ılık suda bekletilmeli. Taze meyveler pişen karışıma en son ilave edilir ve birlikte çok fazla pişirilmez. Bir gece önceden buğday, nohut ve kuru fasulye ayrı kaplarda içine sıcak su koyarak pişirme öncesi ıslama işlemi yapılır.
Şimdi malzeme ve tarifine geçelim :)


Malzemeler:
 
2 su bardağı (175 cc'lik su alan bardak ölçü olarak kullanılmıştır) buğday
1/2 su bardağı kuru fasulye
1/2 su bardağı nohut
50 gr sarı veya siyah üzüm
5-6 adet kuru kayısı
4-5 adet kuru incir
1 adet portakal kabuğu (rendelenmiş olarak)
1/2 ayva (kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış)
7-8 adet karanfil
2 adet çubuk tarçın
1 adet elma
Damak tadınıza göre şeker
 
Süslemek için:
 
Kuş üzümü,öğütülmüş fındık, fıstık, çam fıstığı, kuş üzümü, susam, toz tarçın (arzuya göre taze meyvelerden nar ve kivi ile kuruyemişlerden ceviz ile de süslenebilir.)
 
Hazırlanışı:
 
Bir gece önceden suda beklettiğimiz buğday, nohut ve kuru fasulyenin suları süzülüp  ayrı tencerelerde kaynamış su ilave dilerek pişirilir.
Her bir malzemenin pişme süresi farklı olacağı için pişme sürelerine dikkat edilerek pişiririz.
Burada buğday çok su kaldıracağı için zaman zaman su ilavesi yapılabilir. Başta çok fazla ilave etmeden pişirirsek kıvamını daha rahat yaparız.
Pişirilen nohut ve kuru fasulyenin suyu süzdürülür. Buğday kendi suyu ile gerekirse su ilavesi yapılarak blender yardımıyla öğütülür. Burada dikkat edilecek husus çok ince öğütülmemesidir. Öğütülen buğday kendi nişastasını salacağı için aşurenin peltemsi kıvamı herhangi bir şey ilave edilmeden kendiliğinden oluşur. Büyük bir tencereye konulan buğdaya su ilavesi ile üzerine karanfilleri sapladığımız elmayı da ekleyip pişirmeye bırakıyoruz. Bu arada ölçü veremiyorum ancak kıvamı, piştikçe ve diğer malzemelerde ilave edildikçe yoğunlaşacağından duruma göre kaynatılmış su ilavesi yaparız. Yaklaşık 20-25 dakika sonra kuru fasulye ve nohut ilave edilir. Şekeri de ekleyerek karıştırarak pişirmeye devam ederiz. Şeker ilavesinde şunu unutmamak gerekir ki aşure sıcakken şekerin tadını daha yoğun alırız. Soğudukça şeker tadının bir miktar azaldığını göreceksiniz. Sıra kuru meyvelere geldi suda bekletilen meyvelerin suyu süzülerek pişen karışıma ilave edilir. Yaklaşık 15 dakika sonra taze meyveler eklenir. Karıştırma işlemini bırakmayalım ki aşurenin altı tutmasın. Böylece son 15 dakika kadar karıştırarak pişirdiğimiz aşure yapımı tamamlanmış olur. Ocağı kapatırız, hafif ılınmasını bekleriz ve sonrasında kaselere paylaştırılan aşurenin iyice ılınmasını bekleriz. Neredeyse soğumaya yakın arzu ettiğimiz gibi süsleriz. :))

Yapımı biraz oyalasa da aşurenin, hem lezzet olarak hem de mana olarak çok değerli bir yiyecek olduğunu düşünüyorum. Düşünsenize yapan da olsanız ikram edilende paylaşmanın, tadına varmanın lezzetine doyulmaz...

Nice güzel lezzetlerine anlamını da kavrayarak yaşayabilmek dileğiyle,

Afiyet olsun :)) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder