21 Kasım 2013 Perşembe

Kelebek kurabiye :)

Bu sevimli kurabiyeleri kızımın Hatay'lı kardeşi Gülhan için hazırladım. Gülhancığımın doğum gününe özel hazırladığım kurabiyeler. :)
Çok sevgili Üstün Dökmen Hoca'nın  kitaplarından biri olan "Kelebekler ve İnsanlar" adlı romanını okuduğumda kelebek ve insanlara dair tasvirlerden, benzetmelerden   çok etkilenmiştim ve kelebeklerden esinlenerek kelebek temalı kurabiye yapmak istedim. :)
2006 yılında, o yıllarda tesadüf olduğunu düşündüğümüz (!) bir programla karşılaştık. "Kardeşini Seç" kampanyası ile daha önce hiç tanımadığınız bir ailenin -tercihen çocuğunuzun yaşlarındaki-bir evladıyla tanışıyorsunuz. Ülkemin, yaşam koşulları (kısmen) daha rahat olan taraftaki ailelerinin , diğer tarafta yaşayan çocukların hayatına dokunmasıydı. Kampanyayı incelediğimizde, projenin fikir babasına ve emeği geçen herkese şükran duygularıyla dolup taştık. Çevremizde bulunan, pek çok aileye bu programdan bahsettik. Görünüşte maddi olanakları sınırlı olan çocuklara ve ailelerine verilen destek, aslında kişinin kendine ve çocuklarına yaptığı iyilikten başka bir şey değildi. Çünkü, tüketim çılgınlığının hat safhada yaşandığı bir dünyada yaşayan çocuk, başka dünyaların da varlığından ancak bu yolla haberdar olabilir. Bir taraftaki çocuk maddi yardım alırken, diğer taraftaki çocuk sözlerin başaramadığını yaşayarak, tecrübe ederek, böylesi değerli bir yöntemle farkına varıyor ve desteğin alâsını alıyordu.

Bu yöntemle, şimdi 16 yaşında olan kızıma,7 yıl boyunca kendi yaşlarında, daha farklı yaşam koşullarının da olduğunu anlatmış olduk. Annelere tavsiyemdir, sözlerle anlatamadığınız daha pek çok şeyi çocuğunuz, karşı taraftaki kardeşleriyle konuştukça, mektuplaştıkça ( mail ve sms dışında yazmanın da farkına vararak), kısacası yaşadıkça öğrenme fırsatı yakalar. Bir çocuğa, nasıl empati kurulur, nasıl daha pozitif olunur öğreten harika bir metod olduğuna inanıyorum. Ayrıca zaman zaman son derece yersiz şikayetlerin de ne derece ölçüsüz olduğunu yaşayarak öğreniyorlar.  Her iki tarafında kendi ihtiyaçları doğrultusunda faydalanabilecekleri çok değerli bir ortam. Zaman içerisinde, iyi niyetlerle beslenen ilişkinin oluşturduğu arkadaşlığın lezzetini ise anlatamam. Başlangıçta hiç tanımadığınız birilerine destek fikriyle yola çıkıyorsunuz ve zaman içerisinde asıl desteği kendinize yapıldığını gözlemliyorsunuz. Bunu tecrübe eden, faydasına inanan bir annenin paylaşımı olarak kabul edin lütfen...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder