24 Aralık 2011 Cumartesi

Aşure

Aşure
Şimdide yaptığım aşurenin tarifini paylaşayım sizlerle.

Malzemeler:

250 gr aşurelik buğday
125 gr fasulye
125 gr nohut
1250 gr şeker
125 gr kuru incir
125 gr kuru kayısı
125 gr üzüm
1 su bardağı süt
2 portakal kabuğu rendesi
7-8 adet karanfil
2 adet çubuk tarçın

Üstünü süslemek için;
Kuş üzümü, öğütülmüş fındık veya ceviz, nar taneleri ve susam.

Yapılışı:

1)  Bir gece önceden yıkanmış buğday, fasulye ve nohutu ayrı ayrı kaplarda suda bekletiyoruz.
2)  Ertesi gün sırasıyla (ben düdüklü tencereyi tercih ediyorum) iyice pişiriyoruz. Buğday diğerlerine göre neredeyse 2 misli sürede pişer. Ben buğday için 7 dak., nohut için 4 dak., fasulye için ise 2 dak. süreyle pişirdim ve gayet kıvamında güzel pişmişlerdi. Burada bakliyatların cinside önemli. Yöreye göre pişme süreleri değişebiliyor.:)
3)  Pişen buğdayın 1/4'ünü robotta öğütüyoruz sonra kalan kısmıyla birlikte, fasulye ve nohutu aynı tencereye alıyoruz ve şeker ekleyerek birlikte pişiriyoruz. Bu arada su ekliyoruz. Su miktarını  belirlerken sonradan ekleyeceğimiz kuruyemişleri de hesaba katmalıyız. Karışımı karıştırarak kaynatıyoruz.
4)  1 su bardağı sütü ekliyoruz. (Süt lezzeti de etkiliyor ayrıca rengin daha beyaza yakın olmasını sağlıyor)
5)  Diğer tarafta kuru incir ve kayısıyı küp küp doğrayıp ayrı kaplarda suda biraz gevşeyene kadar haşlıyoruz. Aynı işlem kuru üzüm için de yapılıyor. Bunu yapmamızın nedeni kuruyemişlerin özellikle incir çekideğinin aşurenin rengini koyu renge dönüştürmemesi için.
6)  Biraz haşlanan kuruyemişleri süzdükten sonra, rendelenen portakal kabuklarıyla birlikte aşure karışımına ekliyoruz.
7)  Öte yandan 1 su bardağı suya karanfil ve çubuk tarçınlar atılır ve 5 dak. haşlanır. 5 dak. sonunda süzülür ve suyu aşurenin içine katılır. 
8)  Kısa bir süre daha birlikte pişirilir ve ocağın altı kapatılır. Biraz beklettiken sonra kaselere boşaltırız. Soğumaya bırakılır, soğudukta sonra üzerinin süslemesi yapılır. Vee aşuremiz yenmeye hazır.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder