26 Aralık 2011 Pazartesi

Selanik Gevreği

Selanik gevreği
Hafta sonu için yapmayı düşündüğüm selanik gevreği adlı bir çeşit kurutulmuş keki pazar sabahı yaptım. İçine istenilen çeşitte kuruyemiş koyabilirsiniz. Bu sefer yaptığım antep fıstık, fındık  ve üzümlü idi. Pazar günü bir süredir derslerine katıldığım ispanyolca kursundaki arkadaşlara da götürdüm. Ders arasında çaya eşlik etti benim selanik gevreklerim...:))

Şimdi çayınıza, kahvenize eşlik edecek bu güzel lezzetin taifini veriyorum:


2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ (fındık yağını tercih ediyorum)
1 yemek kaşığı sirke
3 su bardağı un ( 1 veya 2 kez elenmeli)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 portakal kabuğu ve suyu
30 gr sarı üzüm
30 gr antep  fıstığı (öğütlmüş)
30 gr fındık içi (öğütülmüş)

Hazırlanışı:
1) Elenmiş unun içine fındık, fıstık, üzüm, kabartma tozu, vanilya, portakal kabuğu konur ve karıştırılır.
2) Diğer tarafta yumurtalar mikserle iyice çırpılır daha sonra şeker eklenerek çırpmaya devam edilir.
3) Son olarak sirke ve portakal suyu ilave edilir ve karıştırılır. Katı bir hamur elde edilir.
4) Az miktarda yağlanmış tepsiye karışım dökülür ve iyice yayılır.
5) 170 derecede fırına verilir.Üstü kızarmaya başlayınca fırından çıkarılır ve soğumaya bırakılır.
6)  Soğuyunca tepsi 2 cm eninde ve 5-6 cm boyunda kesilir. Tepsiden çıkarılan dilimler daha geniş bir tepside araları açık bırakılıp ters çevrilerek 150 dereceye ayarlı fırına verilir. Böylece kıtır kıtır olacak gevreklerin her tarafı aynı oranda pişmiş olur.
7) Kızardıklarını gördüğünüz zaman yaklaşık 20-25 dak. sonra fırından çıkarın. Hemen servis edebileceğiniz gibi soğuyunca ağzı kapalı kaplarda 5-6 gün saklayabilirsiniz.

Sevgile ve afiyetle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder