31 Ekim 2012 Çarşamba

meyveli muffin...

 
Geçenlerde  hazırladığım çikolata parçacıklı muffinlerden sonra meyveli halini yapmaya karar vermiştim. Bu tarifin orjinali frambuazlı idi. Frambuazı çok sevdiğimden her türlüsünü denemişimdir. Pastalarda sos ve krema olarak, kurabiyelerde dolgu malzemesi olarak, turtalarda ve benzer tatlılarda büyük bir beğeniyle tekrar tekrar kullandım sevgili frambuaz meyvesini. Hatta bir ara frambuaz çikolatasını da çok kullanmıştım pasta ve kurabiyelerimde. Hepside müthiş lezzette olup, afiyetle yendiler. Bu sefer frambuaz yerine karadut kullanmaya karar verdim. Malum yazın bayramoğlunda pek bereketli dut ağacımızdan bolca yedik ve eşe dosta ikram ettik. Baktıkki hala meyve var bizde tıpkı vişneleri olduğu gibi dutlarımızıda bir güzel temizleyip derin dondurucuda stokladık. Kara dutun faydaları saymakla bitmez. Özellikle ağız içi yaralarda, enfeksiyonlarda çok faydalı bir etkisi olduğuna inanıyorum. İster çiğ yensin, isterse kaynatılıp suyu içilsin her halde şifalıdır. Hatta yazın bir ara reçelini dahi denemiştim. Muffinlerin içine farklı meyvelerde konabilir. Elma, vişne, böğürtlen, yaban mersini ilk aklıma gelenlerden. Şunu özellikle belirtmeliyim ki muffin hazırlarken süt yerine yoğurt kullanmak daha iyi sonuç veriyor.  Ayrıca kuru malzemeler ayrı, sıvı malzemeler ayrı olarak karışımları hazırlanıp son hamlede karıştırılmalıdır. Şimdi nasıl hazırlandığını anlatayım...:))
 
Malzemeler:
 
1) 2 adet yumurta
2) 275 gr yoğurt
3) 1/2 su brd. sıvıyağ (tercihen fındık yağı, isterseniz ayçiçek yağıda olabilir)
4) 2 adet rendelenmiş limon kabuğu
5) 250 gr kara dut (frambuaz, vişne, elma vs. olabilir)
6) 1/2 su brd. toz şeker
7) 1/4 su brd. esmer şeker
8) 2 çay kşğ. kabartma tozu
 
Hazırlanışı:
 
Öncelikle fırınınızı 180 dereceye ayarlarak ısınmasını sağlayın.
 
1) Yumurtalar bütün olarak, yoğurt ve sıvı yağ birlikte iyice çırpılır.
2) Diğer yandan elenmiş un ve kabartma tozuna meyveler ilave edilir. Meyvelerin birbirlerine yapışmadan iyice una karışması için nazikçe karıştırılır.
3) Meyvelerden 15 adet ayrılır, daha sonradan kalıplara yerleştirilmiş muffinlerin üzerine koymak için.
4) Rendelenmiş limon ile şekerler karıştırılarak, özdeşleştirilir. Daha sonra unlu karışıma ilave edilir.
5) Sıvı karışımı katı karışıma ekleyerek spatula yardımıyla hafifçe karıştırılır. Karıştırma işlemi kısa olmalıdır.
6) Muffin kalıplarına yerleştirilen malzeme 180 derecede 20-25 dak. pişirilir.
 
Bu ölçülerde hazırlanan muffinden orta boy kalıplarda 11-12 adet muffin çıkmaktadır.
 
Sevgiyle ve afiyetle...
 
 

1 yorum:

  1. Merhaba Meltem hanım. Bir süredir sizi face'den takip ediyorum. Tarifleriniz harika, çok teşekkür ederim. Başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil