20 Ağustos 2013 Salı

Ev yapımı dondurma!

Son zamanlarda bizim ufaklığın arzusu üzerine evde dondurma yapımıyla ilgili çalışmalara başladık. Konuyla ilgili bir çok tarif okuyup, inceledik ve izledik. Hoşumuza giden tariflerle ilgili bir dosya hazırladım. Dondurma yapmanın püf noktaları, yöresel dondurma lezzetleri, gerçek meyvelerden hazırlanan dondurmalar, hazırlarken olmazsa olmazlar... Anlayacağınız şimdilik daha yolun çook başındayken bu işinde,  tıpkı pasta ve kurabiye gibi uzun soluklu bir iş olduğunu, defalarca denemenin ardından dondurma yapımıyla ilgili bir fikir ortaya koyabileceğimizi anladım. Şahsen dondurmayı sevmem ve aramam. Böyle düşünmemin nedeni çocukken yediğim o lezzetli, enfes dondurmaları artık tadamayışım. Dolayısıyla gerçek tadı bilen ve tadını almış biri olarak dondurmadan artık soğudum, yenilecek dondurma olmadığından. Hazır olanları dondurmadan kabul etmiyorum bile!
Dondurma endüstrisi beni ne kadar ciddiye alır, bilemiyorum ama çocuklarıma dahi mümkün olduğunca hazır dondurma yedirmiyorum. İşte bu sohbetlerin çokça konuşulmasının ardında bizim tatlı Sudemiz benden ev yapımı dondurma yapmamı istedi. İstek büyük yerden olunca kollarımızı memnuniyetle sıvadık. Geçen yıl Tchibo'nun dondrma makinelerini incelemiştim. Acaba hangi hafta yeniden dondurma makinesi Tchibo mağazalarına gelir diye düşünürken, Sude araştırmasını benden hızlı yapıp, tamamladı ve bana Tefal'in dondurma makinesinin internet üzerinden en hesaplı alabileceğim adresi önüme koyuverdi. Bu ne hız, ne çabuk, zamane çocukları 8 yaşlarında bu işi son derece süratle çabucak hallediveriyorlar. :) Şaşkın ve gülümser bir haldeydim...:)(:
Sıra tarifleri inceleyip, hoşumuza gideni uygulamaya geldi. Birkaç tarif denedim, 4. tarif olan brovnili tarifi hepimiz çok beğendik. Bu arada çocuklara dondurma ikram etmek, onların iştahla dondurma yediklerine şahit olmak, bana çocukluğumu hatırlatır ve çok tatlı duygular yaşatır. Çocukların mutlu olmaları, çocukluk dönemlerine ait tatlı anıları bence öylesine kıymetliki...! Yerini hiç bir şey alamaz.
Şimdi Sudeciğimle birlikte hazırladığımız brovnili dondurmanın tarifini, görselleriyle birlikte vermeye çalışacağım. Umarım deneme şansınız olur ve bizim gibi yaza dair tatlı bir anıyı daha hatıralarınıza ilave edersiniz...:)
Sevgi ve afiyetle...
Brovnili dondurma

Önce  kolay Brovninin malzemeleri ve hazırlanışı: 
 
80 gr tereyağı
70 gr toz şeker
2 adet yumurta
150 gr bitter çikolata (ince doğranmış)
90 gr un
1 tutam vanilya
 
Tereyağını sos tenceresine koyun, tamamen eridikten sonra ocaktan alın. İnce doğranmış bitter çikolataları tereyağına ilave edin ve eriyinceye kadar karıştırın. Diğer tarafta şeker, yumurta, vanilya ve unu pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Eriyen çikolatayı ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Elde ettiğiniz karışımı yağladığınız kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 160 derecede fırında 15 dakika kadar pişirin.


Dondurma
 
Malzemeler:
 
210 gr sütlü /bitter çikolata (ince doğranmış)
600 gr süt (tercihen yağlı inek sütü)
100 gr toz şeker
4 adet yumurta sarısı
 
Öncelikle sütü bir tencerede kaynatın. İçine çikolatayı ilave edin ve eriyinceye kadar karıştırın.
Yumurta sarılarını ve şekeri bir kaba koyun, beyazlaşana kadar mikserde çırpın.
Sütlü çikolata karışımını kepçe yardımıyla yavaş yavaş yumurtalı karışıma ilave edin ve çırpma teliyle karıştırın.
Karışımı tekrar tencereye alın ve çırpma teliyle kısık ateşte sürekli karıştırın.
Karışım muhallebi kıvamına gelmeden ocaktan alın.
Kolay soğuması için başka bir kaba alın. Ilınınca buzdolabına alıp iyice soğumasını sağlayın.
 
Dondurma yapımı:

Bu aşamadan sonraki adımlar Tefal dondurma makinesine kullanma kılavuzuna göre atıldı. Siz elinizde hangi markanın dondurma makinesi varsa onun kullanma kılavuzuna göre hareket edin. Buzdolabında soğuyan karışımı hareket halindeki dondurma makinesine dökün. Kıvam alana kadar yaklaşık 20-25 dakika çalıştırın. Önceden hazırladığınız kolay brovni nin yarısını küçük parçalara ayırarak makinedeki karışıma ilave edin. Dondurmanızı plastik bir spatula yardımıyla dolabınızın dondurucu bölümünde saklayabileceğiniz bir kaba aktarın.
-18 derecede muhafaza edin. Brovninin kalan yarısını arzuya göre dondurmanın yanında servis edin.
 
Dondurma makinenizi kullanmadan önce kullanım kılavuzunu iyice okuyun. Dondurma makinenizin haznesini 24 saat önceden derin dondurucuya koyarak ön hazırlığınızı yapın.
 

Biz bu tarifi ailece çok beğendik. Her şeyden önce ev yapımı doğal, son derece lezzetli bir dondurma yiyorsunuz. Sağlıklı beslenmeye önem verenlere tavsiye ederiz...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder