21 Aralık 2012 Cuma

Bitter çikolatalı ve fındıklı truffle...:))

fındıklı-bitter çikolatalı truffle
Bitter çikolata hayatta vazgeçemeyeceğim lezzetler arasında ilk sıralarda gelir. Büyük kızıma ilk çikolatayı tattırdığımda 2,5 yaşındaydı. Önce tadını sevmemiş, ardından uzun yıllar sadece bitter yemişti.:)  Üstelik kakao oranı fazla olanlardan. Ölçülü olmakla beraber her zaman keyifle ve zevkle yediğim ve vazgeçemedim bir tat olmuştur çikolata...
 
Truffle'a gelince; öğrendiğim ilk günden beri sadece ben değil ailenin diğer üyeleride çok severek tadıyor. Pek çok çeşidini öğrendim zaman içerisinde. Bitter, frambuaz, beyaz çikolata, sütlü. fındıklı, fıstıklı, hindistan cevizli ve bademli... Şekerleme ve fondan kaplı olanlar vs.

 
Özel günlerin vazgeçilmez ikramlıklarından olduğuna inanıyorum.
Önceleri hazır kek kullanıyordum. Kısa bir zaman sonra kendi yaptığım pandispanyalarla (evde yapılan pandispanya ile çok daha lezzetli oluyor) hazırlamaya başladım. Son aylarda neşeli lezzetlere özel geliştirdiğim çikolatalı kekten yapınca çikolata çok yoğun bir şekilde hissedilir oldu. Düşünün, hem kek çikolatadan hazırlanıyor hemde ganaj çikolatadan. İki adeti enerjinin tavan yapması için yeterlidir sanıyorum...:))
 
Şimdi fındıklı-bitter çikolatalı truffle'ın tarifini vermeye çalışayım:
 
1)Yaklaşık 350 gr kakaolu kek veya pandispanya (marketteki hazır keklerden yapacaksanız 2 paket hazır kek yeterli olacaktır)
2) 200 gr krema (karton kutuda 200 mlg olanlardan),
3) 200 gr bitter kuvertur
4) 1:5 su brd. ince çekilmiş fındık
 
Hazırlanışı:
 
1) Pandispanya veya kekler ufalanır. (İsterseniz roboto atıp, incecik öğütülmesini de sağlayabilirsiniz)
2) 200 mlt kremayı bir kaba koyun ve kaynatmadan ısınmasını sağlayın.
3) 200 mlt kuvertur çikolatayı (kuvertur olmayabilir, marketten kakao oranı yüksek %55 veya %70 olan bitter çikolatadan da 200 gr kadar alabilirsiniz) ısınan süt kremasına küçük küçük parçalara ayırarak ilave edin.
4) Bu aşamada çikolatanın krema içerisinde erimesi için karıştırın. Bir süre sonra tamamen eridiğini ve ganajınızın hazır olduğunu göreceksiniz.
5) Derin bir kaba keki alın, üzerine ganajı dökün ve sonra 1 su brd. öğütülmüş fındık ilave edin.
6) Malzemelerin hepsini iyice karıştırdıktan sonra 4-5 saat, tercihen 1 gece buzdolabında dinlendirin.
7) Dinlenmiş ve sertleşmiş malzemenizi dolaptan alın ve ceviz kadar küçük parçalara ayırarak yuvarlayın.
8) Son olarak, hazırladığınız truff'larınızı kalan fındık içinde yuvarlayın. Tabağınıza dizin ve arzu ettiğiniz zamanda ikram edin.
 
Truffle dolapta kaldıkça lezzetine lezzet katan bir çeşittir.
 
Tatlı günlerde, hoş paylaşımlarla tadınız...
 
Sevgilerimle...
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder