29 Aralık 2012 Cumartesi

bademli, çikolatalı kurabiye

bademli-çikolatalı kurabiye
Son zamanlarda makarondan sonra bademli tariflere sıkça çalışır oldum. Mekik, bademli turta, bademli truff, bademli pasta, badem ezmesi ve şimdide beyaz unsuz bademli, çikolatalı kurabiye. Fırından çıktığında miss gibi tereyağ, badem ve çikolata kokusu yayılır etrafa. Çocukluğumdan kalma bir güzelliktir tereyağ kokusu. Anneanneciğimin mutfağına hakim bir kokuydu Trabzon tereyağı. Sonraları biz nerede olursak olalım anneannem tereyağını hep gönderirdi anneciğime. Annemin nefis yemeklerine lezzet üstüne lezzet katardı kullandığı kaliteli tereyağları. Halâ Trabzon'dan yağımız gelir. Dünya tatlısı birbirinden
değerli teyzelerim, dayım yağımızı sürekli gönderirler. Aroması daha kuvvetli olduğu için özellikle tercih eden müşterilerime  Trabzon tereyağı kullanırım. Tereyağı isyetip, kokusundan hoşlanmayanlar için çok güvenerek kullandığım Sütaş tereyağını tercih ederim. Gerek yemeklerde gerekse kurabiye, börek, poğaça gibi bütün çeşitlerde margarin kullanmamaya çok özen gösteririm...

Şimdi isterseniz unsuz bademli kurabiyenin tarifini vereyim:

Bir ölçü unsuz bademli kurabiyeden sayıca 15-20 adet (büyüklüklerine göre) kurabiye çıkıyor. Tazeliğini 4-5 gün korur. Şahsen çay veya kahvenin yanına çok yakışan bir kurabiye olduğunu düşünüyorum...:))

Malzemeler:

1 adet yumurta akı
40 gr tereyağ
1 su brd. hindistan cevizi
1 su brd. pudra şekeri (mümkünse Celal Usta pudra şekeri kullanmakta fayda var, özellikle makaron için olmazsa olmazlardan biridir Celal Usta pudra şekeri...)
1 su brd. badem tozu
1/2 su brd. damla çikolata
1 yemek kşğ. kakao

Üzeri için;

Pudra şekeri-kakao

Yapılışı:

1) Oda ısısında bekletilmiş tereyağ ve diğer malzemeler iyice karıştırılır. Buzdolabında en az yarım ssaat bekletilir.
2) Ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlanır ve bir kapak yardımıyla üzerine hafifçe bastırılır.
3) Kakao ve pudra şekeri karışımına bulanıp tepsiye dizilir.
4) 175-180 derecede 10 dak. pişirilir.

Afiyet olsun...:)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder