19 Temmuz 2013 Cuma

Meyveli bademli tart...

 
Bugün size yıllardır denediğim ve çok beğenilen bir tart tarifi vereceğim. Bu tatlı yendiğinde damakta gerçekten büyülü bir tat bıraktığını düşünüyorum. Çoğunlukla badem unu kullanırım ancak fındık unu da çok yakışır. Aynı lezzeti farklı aromayla yakalayacağınıza emin olabilirsiniz. Şimdi bu badem veya fındık ununu nereden bulabiliriz diyeceksiniz. Hemen söyleyeyim; pastacılık malzemeleri satan dükkanlardan. İnternetten de sipariş vermeniz mümkün şayet gidemiyorsanız. Üzeri için mevsimine uygun  meyveler kullanabilirsiniz. Hatta meyveden sos hazırlayarak evde hazırladığınız doğal sosla süsleyip ikram edebilirsiniz. Fotoğrafta gördüğünüz vişneleri kendi bahçemden koparıp süsledim. Benim mutfakta olmazsa olmaz dediğim tek alet tartıdır. Diğer her şeyin yerine bir başkası konabilir ancak tartıya çok önem veriyorum. Evde tartısı olmayanlara standart bardak ölçüsünü de vermeye çalışacağım. Tavsiyem ise artık hemen hemen tüm markalarda bulunan hassas mutfak tartısından bir tane edinmeniz.  Mutfağınızda çok az yer kaplayacak bu aletin mükemmel sonuçlar için etkili bir formül olduğuna inanıyorum. Şimdi tarife geçelim ve işte malzemeler:
 
Tart için malzemeler 2 kısımdan oluşuyor. 1.kısım tartın tabanını oluşturan hamuru, 2. kısım ise üstündeki kreması için.
 
Tartın tabanı:
 
1) 2 adet yumurta (tercihen oda ısısında 1 saat bekletilmiş olacak)
2) 250 gr tereyağı (oda ısısında bekletilmiş ve gevşemiş)
ben tüm tariflerimde tereyağı kullanmayı tercih ediyorum ancak arzu eden margarin de kullanabilir...
3) 175 gr pudra şekeri (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
4) 500 gr un ( Yaklaşık 4 su bardağı)
5) 1 paket vanilya
 
Tüm malzemeler bir kaba konur ve yoğrulur, oldukça katı bir hamur elde edilir. Bu hamur tart kalıbında çok şık duruyor ancak tart kalıbınız yoksa 28 cm çapında teflon, borcam yada varsa çemberin altına yağlı kağıt serilerek tepside hazırlayabilirsiniz. İdeali tart kalında pişmesidir. Zira tabanı hareketli tart kalıplarından çıkarması son derece kolay olur ve kenarları tırtıklı olduğu için görünümü de pek hoş olur. Şimdi, hamurumuzu kalıbımızın içine güzelce yayıp kenarlarını yükseltiyoruz, kalıbınızın ölçülerinde yükseltebildiğiniz kadar yükseltin. Daha sonra kabarmaması için çatalınızla üzerinde delikler açın. Şimdi eğer hamur kısmının kıtır kıtır olmasını istiyorsanız  tepsinizi 12  dakika kadar 160-180 derecede ısıttığınız fırında tutuyorsunuz. Saatinizi kurun çünkü bu arada başka bir şeyle ilgilenirken süreyi kaçırmayın!
 
Tartın üst kısmındaki kreması için:
 
1) 5 adet yumurta
2) 250 gr tereyağı
3) 250 gr toz badem (toz fındık ta olabilir)
4) 250 gr pudra şekeri ( marketlerde satılan standart paketlerde)
5)50 gr un (1 su bardağının yarısından daha az)
 
Hazırlanışı:
 
Pudra şekeri, tereyağı ve toz fındık 20-25 dakika mikserde karıştırılır. Ben bu işlemi yaparken stand mikseri kullanıyorum ve  10-15 dakika yeterli oluyor. Ancak doğal olarak her evde stand mikseri yoktur. Stand mikseri bu işe gönül veren fazlaca tarif deneyen kişiler için çok gerekli bir araç. Bunun dışında lükse kaçacağını düşünüyorum. O halde stand mikserinin olmadığını kabul edersek el mikseriyle 20-25 dakika malzemeleri karıştırarak birbirine iyice yediriyoruz.
Teker teker yumurtalar ve sonrasında az miktardaki unu ilave ediyoruz. Hazırlanan kremayı (müthiş bir kremadır) fırında 12 dakika kadar tuttuğunuz hamurun üzerine döküyorsunuz. Fırında 20-25 dakika kadar pişiriyoruz. Üzeri kızarmaya başlayınca tartınız pişmiş demektir. Tartınızı fırından alın, soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra mevsim meyveleriyle süsleyin. Tadına bayılacaksınız...
 
Sevdiklerinizle paylaşmanız dileğiyle, afiyet olsun...
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder