Şekil 1 |
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur
3 su bardağı toz şeker
şekil 2 |
Su (bulgurun cinsine göre miktarı değişmekle birlikte yaklaşık 2,5 litre su)
Hazırlanışı:
2 su bardağı bulguru tencereye koyuyor, üzerini birkaç parmak geçecek şekilde içme suyu ile akşamdan ıslıyorsunuz.
Ertesi gün, üzerine su ilave ederek kaynamaya alıyorsunuz. Su miktarı bulgura göre değişeceği için ihtiyaç duydukça ilave ediyorsunuz ve kaynatıyorsunuz. İyice pişen bulgura damak zevkinize göre şeker ilave ediyorsunuz. Ben 3 su bardağı şeker kullanıyorum. Boza sıcakken şeker miktarını daha yoğun alırsınız. Soğudukça şeker tadı daha az hissedilir. (şekil 1)
Bulgur iyice haşlandığında, öğütücü yardımı ile bulguru iyice öğütüyorsunuz. (şekil 2)
Öğüttüğünüz bulguru şimdide tel süzgeçten geçiyorsunuz. (şekil 3) Böylece hazırlayacağınız boza istenen kıvama gelmiş olur.
.
şekil 3 |
Tel süzgeçten geçen şekerli bulguru , 1 su bardağı maya için ayırdığınız boza ile mayalıyorsunuz. Maya olarak kullanacağınız bozayı malzemeye yavaş yavaş ilave ediyorsunuz. Oda ısısında 36 saat kadar bekleyecek olan şekerli bulgurunuz sürenin sonunda bozaya dönüşecektir. Ara ara karıştırarak 24 saatin sonunda tadına bakın. Oda ısısına bağlı olarak mayalanma süresi değişebilir. Mayalandıktan sonra bozanızı sürahi veya cam kavanozlara koyup buzdolabında bekletebilirsiniz.
Şifa niyetine, afiyetle içmeniz dileğiyle...(şekil 4)
şekil 4 |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder