5 Mart 2014 Çarşamba

Zencefilli, Elmalı kek

Zor bir kışı geride bıraktık. İklimi değiştirdik, faturası ağır oldu. Hiç bu kadar sık hastalandığım bir kış mevsimi daha olmadı. Grip salgınından her defasında bende payını alanlardan oldum. Doğal yaşamdan uzaklaştıkça, başımıza kim bilir daha ne işler açacağız. Kişisel olarak üzerime düşeni yapmaya çalışsam da yine de sistemin bir parçası olduğumun farkındayım.

Çocuklarım için, özellikle doğal, işlenmemiş yiyecekleri  tüketmelerine çok dikkat ediyorum.

Bu günkü kek tarifinde de tatlandırıcı olarak şeker yerine pekmez kullandım, beyaz un yerine tam buğday ununu tercih ettim. Kullandığım pekmez, şeker içermeyen köylerde hazırlanan üzüm pekmezi idi. Tam buğday ununu artık rahatlıkla büyük marketlerde bulabiliyoruz. Tam buğday ununun lezzeti de, damakta bıraktığı tat da beyaz undan çok farklı ve çok daha güzel.

Şimdi bu lezzetli kekin tarifine geçelim.

Önce malzemeler;

3 adet yumurta
150 gr tereyağı (oda ısısında)
1 çay bardağı pekmez
1 çay kaşığı toz zencefil
1 tutam karabiber
1/2 limon kabuğu (rendelenmiş)
1/2 limon suyu
2 su bardağı tam buğday unu (pekmeziniz çok sulu ise un miktarını artırmanız gerekecek)
1 çay kaşığı karbonat
2 adet elma (iyice yıkanmış, kabukları soyulmamış)

Hazırlanışı;

Tereyağı ve pekmezi mikserde iyice çırpın.
Yumurtaları teker teker ilave edin.
Zencefil, karabiber ve limon rendesi ilave edilir ve çırpmaya devam edin.
Karbonat ve limon suyu ilave edin.
Son olarak unu ilave edin ve tahta kaşık yardımıyla karıştırmaya devam edin.
Kek kalıbınızı tereyağı ile yağlayın ve karışımı kalıba dökün. Karışımın üzerini elma dilimleri ile kapatın.
180 derecede ısınmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin.

Kelerinizi ve pandispanyalarınızı fırınınızın alttan 2. veya 3. rafında pişirin. Böylelikle içi hem daha iyi pişecek hem de daha iyi kabaracak.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder