29 Ocak 2014 Çarşamba

Kavala kurabiyesi

Çok uzun zaman oldu kurabiyeye dair tarif vermeyeli. Aslında çok sık kurabiye pişiririm ancak beğendiğim kurabiyeyi sık sık yaptığımdan olsa gerek tarif vermem gerektiğinde de uzun zaman alıyor. :) Hazırladığım kurabiyelerden konu-komşuya ikram etmek, bir hasta ziyareti için veya sıradan bir ziyaret için de götürmek istediğim değer verdiğim bir çeşittir. Çeşidine göre çayın veya kahvenin yanına çok yakıştırırım kurabiyeyi. Uzun zamandır kavala kurabiyesi yapmak ve  tarifini vermek istiyordum. Şimdi kısmet oldu. Tarifine gelince;

Malzemeler

2 su bardağı un
1 su bardağı iri kıyılmış badem (kabuklu olabilir ancak tuzlu olmamalı. Marketlerde kavrulmamış, tuzsuz haliyle paketlenmiş olarak satılıyor)
200 gr tereyağı
1 yumurta akı
6 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya

Hazırlanışı

Önce unu ve bademleri ayrı tavalarda kavuruyoruz. Yanınızda yardım edecek biri yoksa teker teker yapın.  Kavurma işlemi sırasında sürekli karıştıracağımız için un veya bademler yanabilir.
Önce unu kavuralım. Ben unu çelik tavada yağsız olarak, uzunca bir süre kavuruyorum. Rengi iyice dönene kadar kavuruyorum, sonrasında soğumaya bırakıyorum.
Şimdi teflon tavada bademleri kavuruyoruz. Bademlerde kızarana kadar kavurma işlemine devam edilir sonrasında ocak kapatılır ve bademlerde soğumaya bırakılır.
Bademler soğuduktan sonra ister sert bir zeminde bıçak yardımıyla elde ufalayın, ister rondoda bir-iki kez çevirerek iri tanecikler halinde parçalanmalarını sağlayın.
Oda ısısında iyice yumuşayan tereyağına elenmiş pudra şekerini ilave edip, mikserde krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
Sonrasında 1 yumurta akını, vanilya ve kabartma tozunu ilave edip yoğuruyoruz. Son olarak bademleri de ekleyip bir iki defa yoğurup, buzdolabında 2 saat kadar dinlendiriyoruz.
Dinlenen kurabiye hamurunu, merdane yardımıyla ince açarak kalıplarla kesiyoruz. 170 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. Kurabiyenin piştiğini etrafa saldığı kokudan anlamak mümkün. Ancak kurabiyeyi ne az nede fazla pişirmemek gerek. Çünkü az veya fazla pişirmek kurabiyenin gerçek lezzetini ve kıvamını kaybetmesine neden oluyor. Fırının kendi performansıyla ilgili olmakla birlikte, kurabiyeleriniz yaklaşık 15-17 dakikada kurabiyeniz pişmiş olur.

Son derece lezzetli bir kurabiye çeşidi olan kavala kurabiyesi hava almayan cam kavanozlarda 20-25 gün kadar tazeliğini korur. Farklı bir hazırlama tekniği olan bu kurabiye biraz uğraştırsa da tadına bakınca zahmetine değdiğini göreceksiniz.

Sevgi ve afiyetle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder